Funktionell konst i offentlig miljö

Publik konst, när den är som bäst, överträffar den simpla handlingen av att bara vara synlig. För Moveart, ett schweiziskt företag, är konst en plattform för att skapa levande platser där människor kan interagera, vara aktiva och bli inspirerade. Grundaren, konstnären Norbert Roztocki, har gett liv åt städer över Europa med sina unika skulpturer.

Ställ dig framför en Moveart-skulptur och fråga dig själv: Är det en plats att vila, ett redskap för parkour eller bara ett fantastiskt konstverk att åskåda? Valet är ditt. Moveart har tagit publik konst till en ny nivå genom att skapa verk som anpassar sig efter betraktaren.

Movearts uppdrag sträcker sig bortom att bara erbjuda estetik; det handlar om att tillföra konst och funktionalitet på offentliga platser i symbios med naturen. Norbert Roztockis DNA-inspirerade skulpturer, med sina organiska former, binder samman människor och natur på ett sätt som gör varje plats levande. Tanken bakom formgivningen är att verken ska symbolisera livet och förvandlingen hos organismer. Om man besöker en skulptur kommer man förstå den mäktiga organism-känslan som Roztocki jobbar för.

Climbslide 7.9

Dedikerad till konst och natur 
Movearts skulpturer är inte bara stadsmärken utan också platser för möten och kreativitet. Varje konstverk skapar en atmosfär som inte går att kategorisera och som respekterar naturen snarare än att överrösta den. Roztocki har en rad färdiga designs på skulpturer, men det har förekommit projekt där han designat en unik skulptur utifrån beställarens önskemål. Han är dedikerad till konsten och tror starkt på tanken av att förse allmänna platser med publik konst som bjuder in människor till att vara aktiva.

Roztocki lägger stor vikt vid hållbarhet, vilket genomsyrar varje skapelse och strategiska val som Moveart gör. Genom att använda det robusta materialet Accoya har han inte bara skapat en design som håller i 25 år utomhus, utan också motståndskraftiga produkter som inte kräver något underhåll. De åldras med en enastående skönhet när de får interagera med människor och natur.’

Accoya, det valda materialet, får inte bara skulpturerna att stå emot tidens tand utan minimerar också miljöpåverkan. Den unika behandlingsprocessen med ättika gör träet mycket motståndskraftigt mot röta och eliminerar behovet av underhåll. Med användning av snabbväxande furu och en genomtänkt process i Nederländerna är Movearts miljöavtryck lågt och i linje med deras hållbarhetsvision.

Närbild på skulptur

Samarbete med ungdomar
Konstverken är levande mötesplatser där människor i alla åldrar och intressen samlas. De används som lekredskap, solskydd och till och med som parkourutrustning. Skulpturen Chillen är ett resultat av ett samarbete med ungdomar för att skapa något som bäst tilltalar deras behov och smak. Även om den är gjord för ungdomar funkar den för alla typer av människor. Man skulle kunna säga att de abstrakta verken uppfyller de flesta behov, då allt handlar om tolkning och vad man gör dem till.

Projekt Nine Elms, London.

Moveart är alltså inte bara ett konstföretag; det är en källa till inspiration och gemenskap. Varje skulptur är ett uttryck för hållbarhet och gemenskap som kommer att prägla offentliga platser över generationer. Nu är det dags att vi gör plats för Moveart-skulpturerna i Sverige och upptäcker konsten att leva och mötas genom estetik och funktionalitet.

Marknadsansvarig

Dela post

Dela post