Rhino Ramps

RHINO RAMPS

För mer än 18 år sedan satte Rhino standarden för kompositramper. Nu, efter flera års erfarenhet, har vi utvecklat den perfekta kombinationen av användarvänlighet och känsla med en oöverträffad hållbarhet. Vår kompositkonstruktion ger skejtare rätt känsla och grepp för att kunna utöva sporten till max. Vår finish av varmförzinkat och rostfritt stål medför låga krav på underhåll och en lång livslängd som klarar av såväl tuffa miljöer som extrema väderförhållanden.
RHINO använder uteslutande material av den absolut högsta kvalitet som står att finna. Detta ger oss de mest solida och hållbara ramperna på marknaden.

PETER VAN WINKEL – ÄGARE OCH GRUNDARE

Peter van Winkel är ägaren och grundaren av Rhino Ramps och som än idag driver företaget med lika stor passion som när det startade för många år sedan. Peter vill gärna själv berätta om företaget och hans tankar och idéer nedan:

Hur allt startade

När jag var yngre skejtade jag mest hela tiden och under en period på många år tävlade jag i belgiska BMX dirt track. När jag övertog affärsverksamheten inom möbelproduktion av min far 1999, uppstod en plötslig möjlighet att kombinera tre saker:

  1. Mitt personliga intresse för extremsport överlag
  2. Ett fint företag med modern maskinpark inom trä- och kompositkonstruktion
  3. Möjligheten att utveckla ett nytt skatesortiment

När jag ser tillbaka på den tiden, inser jag att vår timing inte kunde varit mer lyckad. Det var då den enorma ökningen av extremsporter skedde (skateboarding, inline skating, snowboarding, surfi ng, downhill MTB etc.). Den här utvecklingen var och är fortfarande understödd av media, marknaden i övrigt (kläder, drycker, TV-spel, etc.) och förstås även organisationer (skateföreningar m.m.). Vi startade vår verksamhet med ett nätverk av återförsäljare i Belgien och omkringliggande länder. Vi insåg dock snabbt att efterfrågan för skateparker var oerhört hög över hela världen.

Tonåringar i Australien, Chile, Sverige, USA eller Japan, bär alla samma typer av kläder, lyssnar på samma typ av musik och gemensamt för de alla är förstås deras aldrig sinande intresse för extremsporter. Som en följd av detta utökade vi vårt nätverk till länder över hela världen. Tillsammans med mitt team av hängivna och erfarna kollegor arbetar vi idag intensivt för att serva mer än 25 marknader.

Rätten att uttrycka sig

I en värld som snurrar allt snabbare för varje dag som går, blir våra ungdomar allt mindre fysiskt aktiva. Mycket beror förstås på introduktionen av ny teknologi som datorer, TV, Internet m.m. Unga människor har rätt till fri lek och rekreation. Vår skyldighet som vuxna är att ge dem denna möjlighet. Bra lekplatser, multisportarenor och utmanande lekredskap är idealiska för små barn och tonåringar.

Men det finns också en mycket viktig grupp som söker större utmaningar och en plats där de kan umgås och visa upp sig. Vi kan bygga dessa platser med hjälp av välplanerade skateparker, där skejtare kan utveckla sina färdigheter och uttrycka sin livsstil. Det unika med skateparker är att de är de enda mötesplatser där du kan se en nioåring och en 18-åring som tillsammans lär sig trick av varandra. Trots att det fortfarande finns människor som ser skateparker som problemplatser finns än fler kommuner som inser vikten av en bra skatepark och att denna bidrar till ett välbalanserat samhälle, som hjälper till att utveckla bland annat följande:

  • Respekt mellan yngre och äldre
  • Lärande av varandra (såväl mentalt som fysiskt)
  • Kommunikation
  • Ansvar
  • Fysisk utveckling
  • Utmaningar
Bra parker

När vi utvecklar och erbjuder allmänna idrottsplatser för inte minst den yngre generationen har vi ett viktigt ansvar för såväl design som säkerhet. Först och främst är det viktigt att kommunen kan erbjuda en passande plats. Denna bör vara lättillgänglig för samtliga användare. Föräldrar ska kunna känna att deras barn vistas i en säker miljö.

För det andra är det viktigt att kommunen vänder sig till en bevisat kompetent leverantör. Vi designar skateparker i enlighet med Europeiska säkerhetsnormer, vilket resulterar i välintegrerade konfigurationer med säkerhet och funktion i främsta rummet. Våra produkter kontrolleras av ett oberoende testinstitut, TÜV, som årligen omcertifierar vår fabrik, våra produkter, konstruktion och material. En väldigt stor andel rampleverantörer är mindre angelägna om detaljer och säkerhet och nöjer sig med att sälja några ramper som tillsammans blir en “så kallad” skatepark.

För det tredje är det viktigt att kommunen förstår att en väldesignad skatepark kräver en passande budget. Det är lätt att erbjuda skejtarna en Quarter pipe och en Funbox och därefter luta sig tillbaka, förvissad om att man uppfyllt behovet. Den här formen av tillvägagångssätt är ofta kontraproduktivt. Det är bara skateparker i en storlek som svarar mot skejtarnas behov som blir populära och som därmed används. Allt annat blir således bortkastade pengar.

Det är viktigt att redan från början lägga ned den tid som krävs för att hålla en god dialog med ortens skejtare och tillsammans komma fram till ett fungerande förslag. Små parker med undermåliga ramper och moduler undviks av skejtare. Skateboarding är en seriös sport / livsstil och måste behandlas som en sådan, med en värdig budget i likhet med de medel som avsätts för andra sporter såsom fotboll, ishockey m fl . I USA är andelen ungdomar som skejtar större än den andel som spelar baseball. En sådan stor grupp av utövare kräver förstås välplanerade platser att verka på.

Skateparker kräver särskilda förutsättningar. Dessa kan endast förutses av en specialiserad, kompetent och erfaren leverantör som vid flertalet tillfällen bevisat sitt kunnande inom skate.

På den här delen av Stilioms hemsida kommer jag att visa upp alla ingående detaljer i vårt skaterampsystem. Detta avslöjar en mycket enkel sanning – att en bra skatepark utgörs av detaljer. Det är oerhört viktigt att poängtera detta faktum för potentiella kunder. Skejtare vill ha en garanti för att de erhåller skateramper av toppkvalitet. Detta eftersom undermåliga ramper börjar förfalla inom loppet av ett år, vilket förstås snabbt gör dem såväl farliga som omöjliga att använda.

Utvecklingen av ramper

När vi började utveckla vårt egna “Rhino-system” för många år sedan imiterade vi så långt som möjligt de välbyggda träramper som används i större tävlingar och populära inomhusparker. En välbyggd träramp ger precis den känsla en skejtare söker, stabilitet och en noggrant avvägd svikt i materialet vilket dämpar vibrationer, ger en snabb yta och en fungerande funktion i alla väder. Dessvärre är inte trä hållbart nog för utomhusparker. Vi var därför tvungna att titta på andra alternativ för att hitta ett material som kunde klara alla typer av extremt väder. För att kunna bygga våra marknadsledande ramper valde vi endast de bästa kompositmaterialen som stod att finna, men som ändå hade en karaktär i likhet med trä.

Slutsats

Den bevisade Rhino-kvaliteten utklassar i vår mening alla existerande skatesystem i världen. Vår kombination av skate-erfarenhet, CNC/CAD-teknologi, högkvalitativa kompositmaterial, världsomfattande nätverk, tekniska fördelar, bra design, marknadsundersökningar och inte minst kontinuerliga utveckling, gör oss till en omtyckt och efterfrågad leverantör. Vi är stolta över att ha fungerat som pionjärer inom många nya standarder i skatevärlden och vi strävar hela tiden efter att upprätthålla respekten bland skejtare genom att alltid förorda en dialog mellan köpare och användare i planeringsprocessen. Dessutom använder vi alltid intryck från såväl köpare som skejtare i utvecklingen av våra ramper. Det känns viktigt för oss.

Många delar fortfarande upp skateparker i två kategorier. Specialdesignade betongparker eller moduluppbyggda parker. Vi har utvecklat en tredje kategori, nämligen högkvalitativa kompositramper med ett gott rykte för sin hållbarhet och pålitlighet som andra tillverkare bara kan drömma om.

Peter van Winkel
VD och ägare av Rhino Ramps