Stiliom

Klätterlek

Att klättra är som livet. Man utmanar sig själv, hittar vägar att nå sitt mål och konfronterar sin rädsla för den sköna känslan av tillfredställelse när man äntligen når dit man siktat. Målsättningen flyttas hela tiden framåt och uppåt, det finns alltid en ny väg till toppen att utforska och pröva. Det blir aldrig tråkigt. Klätterlek är utvecklande, stimulerar barnens sinnen och gör det lättare för dem att hantera utmaningarna även i klassrummet på skola, daghem och fritidshem.

Klättring är en typ av övning av särskild karaktär, till stor del dominerad av rörelse genom självsäkerhet. Individens egen förmåga. Interaktionen mellan önskan och mål, vilja och beslut, ända fram till det medvetna beslutet då handen greppar om nästa klätternivå – allt detta medverkar till att just klättring är så fantastiskt utvecklande. Dessutom får det våra barn att träna, röra sig och motionera på ett positivt vis.

Klättring tränar balans och koordination
Att klättra tillsammans, att förflytta hand över hand och hålla balansen kräver skicklighet och noggrannhet. Att möta någon på de svajande repen kräver omgående att båda måste samverka för att hålla balansen.

”Hur ska vi nu göra för att komma förbi varandra? Vill du först, eller ska jag? Ska vi försöka tillsammans, samtidigt?”

Att förflytta sig runtomkring, uppför och nedför eller bara rakt fram men utan att stöta mark, ger oändliga möjligheter till utmanande lek, träning och rollspel.

Klättring tilltalar alla!


En av de mest uppseendeväckande aspekterna med klätterlek är att det är en rörelseträning som stimulerar alla. Vi har under många år sett med glädje hur såväl unga flickor som pojkar förenas i just klätterutmaningen, tillsammans och efter samma förutsättningar. Kanske är det för att klätterlek är ett fenomen som inte förknippas med ett visst kön av oss vuxna och att barnen där kan få utvecklas utan förmaningar och förväntningar. Eller är det så att lekformen är så utmanande att framsteg styrs av en summa av det psykologiska och det fysiska snarare än endera eller? Vi vet inte, men vi tycker detta är ytterligare ett argument för varför klätterlek är så unikt!

Klättring är roligt!
Genom klättring hanterar man risk genom att:
- Se
- Förstå och
- Reagera på saker med självförtroende och beslutsamhet.

Detta gör klättringen till en särskilt viktig del av leken och därmed utvecklingen till det vuxna livet, såväl fysiskt som psykiskt.

Vi har tre större koncept rörande klätterlek som vi är mycket stolta över. Först ut är klätterstrukturerna (Climbing Structures), därefter klätterskogen (Climbing Forest) och sist men inte minst, Timberwood tangle. Alla unika i sitt koncept och med speciella karaktärsdrag.

Vi vågar påstå att vi har klätterutmaningar som kan stimulera barn för många år framöver!

 

 

Kontakta oss

Tel. 054-13 77 70
Int. +46 54 13 77 70
info@stiliom.se

Mån - fre 08.00 - 16.30

Generalagent för

Richter Spielgeräte

.